De ce este asa greu sa slabesti

motivele pentru care este atat de dificil sa slabestiAsa cum pot spune multi, slabirea in societatea moderna este foarte grea. Oamenii petrec ani de zile tinand diete, facand sport si incercand din rasputeri sa slabeasca dar abia vad rezultate in urma eforturilor depuse. De ce? De ce este atat de dificila slabirea in societatea moderna?

O lucrare publicata in „The endocrine Society” listeaza cativa factori frecventi.

Dezechilibru al sistemelor energetice ale corpului. O slabire usoara poate incetini metabolismul, ceea ce inseamna si arderi calorice mai mici chiar si in timpul efortului fizic. Dar, in acelasi timp, poate creste pofta de mancare, si te impinge sa mananci mai mult. Cum arzi mai putina energie si mananci mai mult, te ingrasi sau in cel mai bun caz stagnezi, exact opusul a ceea ce ti-ai dorit. 

Genetic. Exista multi factori genetici care contribuie la epidemia de obezitate din ziua de astazi. Oamenii isi pot transmite genele care ii predispun la obezitate, boli de inima, diabet si alte probleme. Desi n-au fost identificati toti factorii genetici, se stie clar ca genele pot fi un factor important in obezitate si dificultatea la slabire. 

Mediul inconjurator. Avand in vedere viata moderna cu activitate fizica redusa si mediul care promoveaza consumul alimentar, deja suntem in dezavantaj chiar inainte sa incercam sa slabim.

Chimicale care afecteaza sistemul endocrin. Chimicale precum Bisfenol-A (BPA) pot afecta balanta endocrina delicata a corpului, ducand la un risc mai mare de ingrasare si obezitate. 

Alcatuirea dietei. Dieta moderna se bazeaza din greu pe carbohidrati, multi din ei procesati si fara valoarea nutritionala, doar calorii goale. Din fericire grasimile sanatoase au revenit in meniuri asa ca organismele noastre incep sa fie mai adaptate la arderile grasimilor decat erau in era dietelor sarace in grasimi.

Bacteriile din intestine. Cu cat se fac mai multe cercetari asupra florei intestinale cu atat intelegem importanta acestor microbi in sanatatea generala. Bacteriile din intestine influenteaza tot in corpul nostru, de la functiile cognitive la sistemul imunitar si obezitate/ingrasare/slabire. 

Asa ca putem fi siguri ca nu exista nicio dieta sau program de exercitii fizice, operatie sau medicamente care sa schimbe radical corpul fata de felul cum este programat de natura. De aceea este atat de greu sa slabesti pe termen lung. Vestea buna este ca daca depui suficient efort in privinta dietei si exerciitilor fizice sigur se vor vedea schimbari majore, in bine. Poate ca este extrem de dificil sa arati precum modelele din reviste pe care le admiri, dar este relativ usor sa devii o versiune mai buna a ta, daca depui ceva efort si esti motivat.Referinte

Michael W. Schwartz, Randy J. Seeley, Lori M. Zeltser, Adam Drewnowski, Eric Ravussin, Leanne M. Redman, Rudolph L. Leibel. „Obesity Pathogenesis: An Endocrine Society Scientific Statement.” Endocrine Reviews, 2017.


 Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *