Postul intermitent 90/90 – www.steroizi.ro

slabeste cu postul intermitent facut corect



Hranirile cu restrictii de timp sunt un anume fel de post intermitent. Practic, iti setezi o „fereastra” de timp in care poti manca. Majoritatea acestor diete, oricat de stiintifice incearca sa para, pot fi rezumate la „sari peste micul dejun”. Asa ca, daca mananci inainte de culcare, apoi dormi 8 ore, apoi te trezesti si nu mananci nimic pana la pranz, ai avut o perioada de post de 12 ore. 

Unele planuri de hranire cu restrictii de timp imping limita fara manacare pana la 16 ore, ceea ce iti lasa doar 8 ore in care sa mananci. Asta reduce inflamatiile, „detoxifica” corpul si desigur duce la ceva slabire, asta daca nu mananci in fereastra de hranire gogosi infasurate in pizza. 

Daca nu ai tendite de mancat dezordonat – care pot transforma postul intermitent in ceva foarte periculos – poate functiona, cel putin pe perioade scurte de timp.

Dietele cu hranire cu restrictii de timp foarte stricte (4 ore fereastra de hranire) in cele din urma actioneaza impotriva ta, ducand la acumulare de grasime abdominala, chiar daca acul cantarului se duce in jos.

Cecetatri de la Universitatea Surrey analizeaza versiuni mai blande la postului interminet. 

Studiul 90/90

In acest studiu de 10 saptamani, participantii au primit cateva reguli simple de urmat:


Sa intarzaie micul dejun 90 de minute.
Sa manance ultima masa din zi cu 90 de minute mai devreme decat in mod normal.
Sa manance ce vor intre aceste doua perioade.


Pe scrut, fereastra normala de mancat a fost micsorata cu 3 ore – 1,5 ore dimineata si 1,5 ore seara. 

Rezultatele

Cei care au urmat postul intermitent 90/90 au slabit de doua ori mai mult decat cei care au mancat normal. 

Acesta a fost doar un studiu pilot, dar exista cateva puncte de retinut:


Grupul 90/90 a mancat ce a vrut, dar si-a redus in mod natural caloriile zilnice. Asta si pentru ca participantii din grup nu au mancat nimic cu 90 de minute inainte de a merge la culcare, o perioada cand multi iau gustari in fata TV-ului. 
Mai mult de jumatate (57%) din participantii la studiu au spus ca nu ar vrea sa mentina pe termen mai lung aceasta dieta. De ce? Pentru ca social vorbind este inadecvata si greu de implementat intr-un program normal al unui om obisnuit. 


Sa iti intarzai micul dejun cu 1,5 ore poate cadea exact cand trebuie sa fii la serviciu, scoala sau sala. Si sa iti muti cina cu 1,5 ore mai devreme poate interfera cu programul de la munca sau cu mesele in familie. „Mami, de ce nu mananca tati cu noi la masa?” „Pentru ca este la dieta. A da, si esti adoptat!”. 

Cum sa te folosesti de aceste informatii

Daca postul intermitent 90/90 poate fi implementat usor in programul tau zilnic, merita incercat, mai ales daca ai grija si la ce alimente mananci in restul zilei. Mananca curat si cat mai multe proteine!

Doua lucruri de retinut daca vrei sa incerci postul intermitent 90/90. Antrenamentele cu greutati pe stomacul gol sunt contraproductive, asa ca daca te antrenezi dimineata intrerupe postul cu suplimente pre-antrenament, care sa contina aminoacizi si/sau proteine, pentru a sustine hipertrofia si recuperarea dupa antrenamente.

Multora le este mai usor sa mute fereastra de timp de 3 ore in care nu mananca, seara. Multe studii au aratat ca a nu manca cu 3 ore inainte de somn duce la aceeasi slabire, sau chiar mai mare, decat impartirea de 90/90.

Daca esti obisnuit sa rontai ceva seara, asta poate fi provocator pentru vointa ta, pana te obisnuiesti cu noul orar al meselor. 



Referinte

Rona Antoni, Tracey M. Robertson, M. Denise Robertson, Jonathan D. Johnston. A pilot feasibility study exploring the effects of a moderate time-restricted feeding intervention on energy intake, adiposity and metabolic physiology in free-living human subjects. Journal of Nutritional Science, 2018
Kara L. Kliewer, et al. Short-term food restriction followed by controlled refeeding promotes gorging behavior, enhances fat deposition, and diminishes insulin sensitivity in mice. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2015



Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *