Quinoa ajuta la slabit – www.steroizi.ro

undefined



Quinoa – numele latin Chenopodium quinoa – este un superaliment din ce in ce mai popular. Si cu motive bune: calitatea proteinelor din quinoa este aproape la fel de buna ca cea din cazeina, carbohidratii au un indice glicemic scazut, si aceasta planta inrudita cu spanacul este si o sursa buna de ectdisteroizi si alte substante bioactive interesante.Experimentul

Cercetatorii de la Universitatea din Maringa, din Brazilia, au dat sobolanilor de laborator o doza zilnica de doua grame pe kilogram corp de quinoa hidrolizata. Echivalentul uman al acestei doze ar fii de 0,3 g pe kilogram corp. Unui alt grup similar de sobolani, nu i s-a dat quinoa.

Cate o jumatate din fiecare grup au fost mentinuti sedentari. Ceilalti, au fost pusi de cercetatori sa inoate zilnic. Si pentru ca „antrenamentele” sa fie intense, li s-au adaugat greutati mici de coada. 

Intr-o perioada de 30 de zile, quinoa hidrolizata a redus apetitul atat la soarecii sedentari cat si la cei activi fizic, si a inhibat ingrasarea. Soarecii care au inotat si au consumat quinoa au slabit 26,5 % din tesutul adipos, in numai 30 de zile.

undefined

 

undefined

Nu au fost constatate efecte secundare. Greutatea inimii, ficatului, rinichilor si plamanilor soarecilor, nu s-a modificat. Valorile glucozei, trigliceridelor, colesterolului, albuminei, ureei, acidului uric, AST, ALT si ALP au ramas la fel, sau s-au modificat intr-o foarte mica masura. 

Se presupune ca mecanismul de actiune prin care s-a produs slabirea si evitarea ingrasarii este dat de aportul mai mic de calorii, datorita reducerii apetitului. Reducerea apetitului este legata de continutul mare de nutritienti si calorii de calitate din quinoa. 

Concluziile cercetatorilor brazilieni au fost: „Suplimentarea cu quinoa hidrolizata a dus la descresterea grasimii si apetitului la sorecii de laborator, atat sedentari cat si activi. Aceste rezultate cat si faptul ca, quinoa nu a aratat semne de toxicitate pentru rinichi sau ficat sugereaza un posibil uz in nutritia umana. Dar, pentru a se confirma un astfel de uz terapeutic, este nevoie de mai multe investigatii clinice”. 

 





Referinte


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *