Cresterea naturala a hormonilor care ard grasimi

hormonii sunt cei care ard grasimile si ridica metabolismul. Invata cum sa ii optimizezi pentru a slabi cu succes



Fie ca esti barbat sau femeie, testosteronul este unul din cei mai puternici hormoni care ard grasimi. Sa fie in echilibru cu ceilalti hormoni din corp precum hormonul de crestere, cortizolul si insulina este esential. Testosteronul este esential in mentinerea starii de bine, si scaderea sa este vinovata de lipsa de progrese la cei care or sa slabeasca, la dificultatile avute in construirea masei musculare si de lipsa energiei.

Din fericire, exista metode naturale prin care se poate echilibra balanta intre testosteron si ceilalti hormoni care ard grasimi. Nu este nevoie sa iti faci injectii cu testosteron sau sa iei alte medicamente. Metodele prezentate aici pot fi aplicate cu usurinta de oricine, si vor avea rezultate garantate.

1. Optimizeaza dieta: Evita zaharul si alimentele procesate in favoarea alimentelor integrale bogate in proteine si grasimi, si a fructelor si legumelor. 

Ce manaci are un rol foarte important in influentarea nivelelor de testosteron si altor hormoni care ard grasimi, din urmatoarele motive:


De fiecare data cand mananci alimente bogate in zahar si carbohidrati simplii, nivelele de zahar din sange si insulina cresc vertiginos, ceea ce cauzeaza o scadere a testosteronului si hormonului de crestere, reducand abilitatea corpului de a arde grasimi. De exemplu, barbati cu nivele normale de insulina au baut o bautura cu zahar, si nivelele de testosteron le-au scazut drastic, si au ramas asa timp de doua ore.
Testosteronul si alti hormoni care ard grasimi sunt facuti din colesterol, care provine din grasimile din dieta. De aceea, a consuma o gama variata de grasimi benefice poate imbunatati balanta hormonala, pe cand dietele sarace in grasimi sunt recunoscute pentru reducerea drastica a testosteronului.
Chiar daca alimentele rafinate care contin carbohidrati simplii sunt interzise cand vrei sa iti cresti testosteronul, un aport decent de carbohidrati proveniti din legume si fructe, sau alte alimente cu indice glicemic mic, care iti permit sa mentii nivele mici de zaharuri in sange, duc la cresterea nivelelor de testosteron, reducand hormonul de stres cortizolul. De exemplu, dietele bogate in proteine din care lipsesc legumele, fructele si alti carbohidrati pot duce la scaderea testosteronului.
Dietele proteice care au ca surse carnurile, pestele, ouale, nucile si fasolea pot sustine balanta hormonala pentru ca ajuta la optimizarea glicemiei. Plus, mancatorii de carne tind sa aibe un aport mai mare de grasimi sanatoase.


Alimente specifice care pot fi incluse in dieta pentru a creste nivelele de testosteron si hormon de crestere includ nucile braziliene, stridiile si alte alimente bogate in zinc, legume crucifere precum broccoli, si legumele cu frunze verzi precum spanacul sau mangolul (sfecla elvetiana) pentru ca sunt bogate in magneziu.

2. Optimizarea nutrientilor: Consuma suficienta vitamina D, magneziu si zinc

Pe langa coelsterol, exista si alte minerale si alti nutrienti necesari pentru producerea testosteronului si a altor hormoni. Vitamina D, magneziu si zinc sunt trei astfel de elemente care au un aport important la cresterea testosteronului.

Vitamina D: Studii recente au descoperit ca suplimentarea cu 3,322 U.I./zi de vitamina D, timp de un an, a unor barbati cu nivele reduse de testosteron, a dus la cresterea cu 20% a testosteronului. Mai stim si ca vitamina D trebuie sa fie prezenta pentru ca glandele androgene sa elibereze testosteron si este necesara pentru a preveni aromatizarea testosteronului in estrogen.

Zinc: Zincul este un mineral puternic pentru corpul uman care permite producerea de testosteron si alti hormoni de crestere precum IGF-1. Nivelele reduse de zinc, atat la barbati cat si la femei, duc la alterarea balantei hormonale, zincul fiind necesar pentru prevenirea aromatizarii testosteronului.

Zincul scazut este asociat si cu risc crescut de cancer (de prostat la barbati si de san la femei), pentru ca zincul sustine functiile celulare normale.

Magneziu: Nivele reduse de magneziu sunt corelate cu nivele crescute de grasime atat la femei cat si la barbati. Magneziul este necesar pentru initierea productiei de testosteron din celulele Leydig

Fie ca decizi sa te suplimentezi cu acesti micronutrienti, sau preferi sa ii obtii din dieta si soare (pentru vitamina D), este recomandat sa iti monitorizezi nivelele prin analize de sange.

3. Antreneaza-te: Ridica greutati si fa sprinturi

Anumite tipuri de efort sunt foarte eficiente in ridicarea nivelelor de testosteron si alti hormoni benefici. Primul lucru pe care vrei sa il faci cand urmaresti reducerea stratului adipos este sa incepi un program de antrenament cu greutati. Cel mai bun tip de efort fizic pentru ridicarea nivelelor de testosteron este cel care include exercitii multiarticulare cu greutati: genuflexiuni, indreptari, exercitii olimpice, fandari, urcari pe scarita, etc. Foloseste greutati mari, peste 80% din forta ta maxima (sa nu depasesti 8 repetari pe set).

Alterneaza perioade cand ai odihna de 2-3 minute intre seturi, cu perioade cand ai 30 de secunde – 1 minut odihna intre seturi. Greutatile mari si perioadele mai lungi de odihna cresc testosteronul. Greutatile relativ mari si perioadele scurte de odihna cresc hormonul de crestere.

Sprinturile si alte forme de efort de mare intensitate imbunatatesc si ele eliberarea testosteronului. Stim din mai multe studii (si din fizicul impresionant al sprinterilor) ca sprinturile reprezinta una din cele mai eficiente metode de a fi definit si fara surplus de grasime. Ai o groaza de tipuri de antrenamente cu sprinturi din care sa alegi.

Incearca sprinturile de 35 de secunde cu 10 secunde pauza intre ele (o metoda brutala de antrenament, as putea spune). S-au, fa sprinturi descrescatoare pe 400 de metrii (urmate de 3 minute pauza), 300 de metrii (urmate de 2 minute pauza), 200 de metrii (urmate de un minut pauza) si 100 de metrii (4 minute pauza si se repeta ciclul).

4. Optimizeaza recuperarea: Foloseste lumina puternica si meditatia pentru recuperare si somn mai bun

Adevarata cheie a succesului in privinta aspectului si performantelor sportive este echilibrul dintre testosteron si ceilalti hormoni metabolici. Aici intervine recuperarea, si exista doua noi metode care pot creste hormonii responsabili cu arderile grasimilor: lumina puternica si meditatia. 

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand barbati tineri si sanatosi erau treziti la 5 dimineata si expusi la lumina puternica a soarelui de dimineata, timp de o ora, inregistrau o crestere a hormonului luteinizant (LH), care este folosit de corp pentru a produce testosteron. Barbatii expusi la lumina puternica aveau nivele de LH cu 69,5%  mai mari decat grupul de control, care a fost expus unei lumini de intensitate mica, artificiala.

Dupa expunerea la lumina subiectii au raportat ca se simt mai bine, mai des decat inainte; alte studii au aratat ca expunerea la lumina dimineata creste cognitia si performanta exercitiilor fizice.

De cealalta parte, seara evita lumina puternica de la becuri sau monitoare, pentru ca altereaza melatonina, un hormon al somnului. Expunerea la lumina puternica noaptea va reduce nivelele de testosteron si hormon de crestere. 

Al doilea truc pentru o recuperare rapida este meditatia. Cei care mediteaza regulat au nivele mai mari de testosteron si mai mici de cortizol (hormonul de stres care degradeaza tesutul muscular, ingrasa si este opus testosteronului).

Combina meditatia si expunerea la lumina puternica dimineata, prin a sta si a respira profund afara timp de 5-10 minute, in fiecare dimineata. S-au cumpara o cutie cu lumina albastra, special pentru terapia cu lumina, si stai in fata ei.

5. Evita xenoestrogenii

Ai auzit de chimicale din plastic precum BPA, care va imita estrogenul in corp, si automat va duce la cresterea depozitelor de grasime. Din pacate, aceste chimicale, numite xenoestrogeni, sunt peste tot – in cosmetice, produse de curatat (atat pentru casa cat si pentru corp), lumanari, parfumuri si deodorante.

Ajunsi in corp, xenoestrogenii imita hormonul numit estrogen, ceea ce afecteaza balanta tuturor hormonilor, inclusiv a testosteronului si hormonului de crestere.

Chiar si pentru femei expunerea la BPA este periculoasa. Chiar daca estrogenul este principalul hormon feminin, trebuie sa fie produs pe cale naturala, pentru a evita ingrasarea si problemele de sanatate. 

Iata cateva metode pentru a evita expunerea la xenoestrogeni:


Foloseste cosmetice si produse de curatat naturale. Opteaza pentru produsele pe baza de plante, si citeste eticheta. Foloseste sampoane naturale si evita orice contine cuvantul parabeni, precum „metilparaben”.
Evita lumanarile parfumate si odorizantele de camera. Unele contin uleiuri esentiale si sunt sigure, dar multe din ele contin chimicale care sunt eliberate in aerul pe care il respiri.
Evita recipientele din plastic pentru apa si mancare. Ia-le pe cele care folosesc recipiente fara parabeni si transporta apa in sticle din otel inoxidabil.
Mananca organic pe cat posibil pentru a evita ingestia de pesticide si alti hormoni. 
Mananca multe legume crucifere, pentru ca, contin un compus care ajuta la metabolizarea chimicalelor care imita estrogenul. 


 





Referinte


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *