Hormonii sexuali si grasimea abdominala

hormonii sexuali si cum influenetaza grasimea de pe burta


Unele persoane se ingrasa in jurul taliei, altii pun grasime pe solduri, coapse sau fese. Geneticul are multe de spus in privinta locului unde stochezi grasimea. Daca provii dintr-o familie in care femeile tind sa aibe forma corpului ca o para, cel mai probabil pui grasime pe solduri si coapse cand te ingrasi. Dar exista mai multi factori in joc decat geneticul; si hormonii sexuali joaca un rol extrem de important.

Hormonii joaca un rol activ in metabolismul tau, nu numai in privinta modului in care depozitezi grasimea ci si locului unde o depozitezi. Un dezechilibru al hormonilor sexuali (testosteron si estrogen) poate genera o grasime abdominala care sa reziste oricarei diete – grasimea incapatanata!

Ne gandim la testosteron ca la hormonul masculin si la estrogen ca la hormonul feminin. Desi testosteronul este mai dominant la barbati si estrogenul mai dominant la femei, ambele sexe au ambii hormoni in circulatia sanguina. Cand nivelele unuia din ei sunt mai mari sau mai mici decat optimul, corpul transmite acest dezechilibru prin diferite simptome. 

Grasimea abdominala poate fi un semn de prea mult estrogen sau prea putin testosteron

Atat la femei cat si la barbati, prea mult estrogen duce la acumularea de grasime. Intr-o maniera ciclica, prea multa grasime abdominala la barbati duce la cresterea productiei de estrogen, inrautatind si mai mult situatia. Femeile si barbatii cu exces de estrogen vor experimenta si pierderi de memorie (nimic foarte grav, dar tind sa uite mult mai usor anumite lucruri, fata de alte persoane), lipsa motivatiei, depresie si libidou scazut.

O modalitate de a iti echilibra nivelele de estrogen este prin folosirea ceaiului verde si a turmenicului. Si un aport mare de fibre alimentare ajuta corpul sa scape de excesul de hormoni. Mananca multe legume, in special verzi, si mai ales din familia cruciferelor (varza de bruxelles, brocolli, conopida, varza, etc.) acestea avand unele substante care actioneaza precum anti-estrogeni naturali.

Barbatii care au nivele mici de testosteron sunt de regula mai „grosi” in jurul taliei. Motivele pot fi multe, dar unul din ele este si stresul excesiv, care declanseaza eliberarea de cortizol, hormonul opus testosteronului. Nivelele mici de testosteron nu doar ingrasa, dar pot creste riscul de boli cardiace, depresie si osteoporoza. Masa musculara scazuta si motivatie scazuta sunt alte semne ale deficientei de testosteron. A te antrena cu greutati si a te suplimenta cu zinc te poate ajuta sa iti cresti nivelele testosteronului. De asemenea fa si activitati care recuc stresul si odihneste-te corespunzator.

Pe cand hormonii sexuali, testosteronul si estrogenul, joaca un rol important in producerea grasimii corporale, nu sunt singurii factori contributori. Am spus deja de nivelele mari de cortizol, hormonului stresului, care pot duce la acumularea rapida de grasime in jurul taliei. Nivelele scazute de DHEA si hormon de crestere pot duce si ele la ingrasare si dificultati in a slabi. Asadar, a iti echilibra hormonii este extrem de important pentru a fi sanatos, a arata mai bine si a te simti mai bine! 
Referinte


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *