Mananca mai multe fructe si legume pentru a slabi

o dieta bogata in legume si fructe te ajuta sa slabesti



Cand vrei sa slabesti te gandesti de regula la alimente bogate in proteine. Dar fructele si legumele sunt la fel de importante pentru ca au fibre alimentare si antioxidanti care au un efect protector asupra metabolismului.

Doua noi studii care au adunat informatii de la adulti si adolescenti din S.U.A. au descoperit ca cei care aveau nivele mai mari de antioxidanti aveau si o compozitie a corpului mai buna (raportul dintre masa adipoasa si cea musculara), nivele mai sanatoase de insulina, mai putine inflamatii si colesterol mai bun. Studiile au inclus 4248 de adolescenti si 9099 adulti.

Cei cu nivele reduse de antioxidanti aveau sanse mai mari sa fie supraponderali si sa sufere de sindrom metabolic. Nivelele de vitamina C si carotinoide – cele mai bune surse pentru ambele sunt fructele si legumele – sunt invers proportionale cu rezistenta la insulina, proteina C-reactiva (un marker inflamator) si nivele mari de grasime viscerala.

Ambele studii au tinut cont de factori precum fumatul, activitate fizica si aport de alcool, iar per total, 32% din barbati, 7% din baieti, 29% din femei si 3% din fete sufereau de sindrom metabolic (obezitate abdominala, tensiune crescuta, rezistenta la insulina si inflamatii).

Cercetatorii au notat ca studiile controlate si randomizate care au dat subiectilor antioxidanti din suplimente alimentare nu au observat imbunatatiri ale sindromului metabolic. Dar astfel de studii au furnizat doar antioxidanti izolati precum vitamina E, beta caroten sau vitamina C, sub forma de pastile si pilule, in loc de fructe si legume integrale. Un aport diversificat de fructe si legume aduc un „pachet” complet de nutrienti si fibre. 

Plus, exista o multitudine de antioxidanti gasiti doar in fructe si legume, unii din ei fiind mult mai eficienti decat antioxidantii comercializati ca suplimente nutritive. De exemplu, zmeura contine cantitati mari ale unui antioxidant rar numit ellagitannin care micsoreaza timpul de vindecare al ranilor, combate inflamatiile din corp si sustine productia de glutation – antioxidantul produs de corpul uman.

Uleiul de masline extravirgin si alte alimente bogate in antioxidanti, sunt pline de carotinoide, fenoli si steroli, pe cand capsunele au antocianine, quercetine si vitamina C. Cafeaua este plina de acid clorogenic (in special cafeau verde) si ceaiul verde are catechine. Toate acestea sunt antioxidanti. 

Ce trebuie retinut: ca sa iti cresti nivelele de antioxidanti din corp trebuie sa mananci cat mai multe fructe si legume .Mananca alimentele discutate mai sus precum si legume cu frunze verzi, rosii, fructe de padure, kiwi, ciocolata neagra, usturoi, boabe verzi, sfecla rosie si conopida. Suplimentele cu antioxidanti pur si simplu nu pot inlocui alimentele integrale. 



Referinte

Beydoun, M., Canas, J., et al. Serum Antioxidant Concentrations and Metabolic Syndrome Are Associated Among U.S. Adolescents in Recent National Surveys. The Journal of Nutrition. 2012. 142, 1693­1704.
Beydoun, M., Shroff, M. et al. Serum Antioxidant Status is Associated with Metabolic Syndrome Among U.S. Adults in Recent National Surveys. The Journal of Nutrition. 2011. 141, 903­913.

 


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *