Top 10 termogenice si activatoare ale grasimii brune

Ingrediente si suplimente pentru slabire rapida



Lumea suplimentelor nutritive a cunoscut o crestere importanta de produse pentru „arderea grasimilor” care pretind ca sunt capabile sa reduca stratul adipos prin simpla crestere a ratei la care grasimea este oxidata sau arsa in interiorul celulelor. In timp ce aceasta abordare de a slabi este foarte atragatoare, are un dezavantaj major – cresterea nivelului de oxidare a acizilor grasi duce la producerea mai multor molecule bogate in energie (ATP), lucru care, la prima vedere, nu poate parea problematic.

Cu toate acestea, sa ai nivele mai ridicate de ATP nu reduce grasimea corporala. De fapt, ceea ce va intampla este sa se declanseze mecanisme homeostatice in organism, care vor transforma pur si simplu acest surplus de ATP la loc in grasime, intr-o perioada destul de scurta de timp. Deci, problema este ca doar transformarea grasimii in ATP, NU creste cantitatea de energie arsa – care este singura modalitate adevarata de a slabi.

O modalitate de a creste arderile grasimilor din corp este de folosire a unor ingrediente naturale pentru a stimula grasimea bruna. Acest tip de grasime, chiar daca este ea insasi masa grasa, are capacitatea unica de a reduce celelalte tipuri de grasimi din corp. Face asta prin declansarea unui proces numit termogeneza.

Grasimea bruna poate arde grasimea alba datorita unor celule pe care le contine, care sar peste productia de ATP ci convertesc grasimea direct in caldura. Multe celule din corp sunt capabile de termogeneza intr-o anumita masura; dar grasimea bruna are cel mai mare potential de termogeneza din corp, fiecare celula din ea avand numeroase mitocondrii cu concentratii mari de proteina UCP-1, direct responsabila de termogeneza. 

In mod natural, termogeneza din grasimea bruna este declansata de expunerea la frig. Problema este ca pentru a declansa o termogeneza suficient de mare pentru a induce slabirea ar trebui sa te expui la frig minim doua ore. Deloc practic! 

Din fericire exista multi compusi diferiti care declanseaza termogeneza, unii fiind mai eficienti decat altii. Aici gasesti o lista cu 10 din cele mai eficiente suplimente si ingrediente pentru arderea grasimilor. Extrasul de ceai verde care contine catechine concentrate (un ingredient popular pentru slabire) nu este recomandat in aceasta lista, din cauza posibilei toxicitati hepatice! Dar ceaiul verde simplu este foarte bun iar ca sa fii sigur foloseste si 150 mg de silimarina pe zi!

1. Cafeina creste semnalul termogenic

Cafeina este ingredientul activ din cafea, care stimuleaza sistemul nervos central, impiedicand somnolenta si restabilind vigilenta. Cafeina este, de asemenea, un compus termogenic foarte puternic. De fapt, o doza de 100 de miligrame de cafeina poate creste consumul de energie cu aproximativ 100 de calorii pe zi, ceea ce demonstreaza ca dozele de cafeina ingerate in mod regulat pot avea o influenta semnificativa asupra echilibrului energetic si a arderii grasimilor.

2. P-Synefrina (din Citrus aurantium) stimuleaza arderea grasimilor

P-Synephrine este un alcaloid gasit in portocalele amare si alte fructe citrice, inclusiv portocale si grapefruit, si este utilizat pe scara larga pentru gestionarea greutatii. Studiile arata ca P-sinefrina se leaga in mod specific de receptorii beta-3 adrenergici aflati in grasimea bruna. Aceasta clasa de receptori adrenergici activeaza termogeneza in grasimea bruna. S-a aratat ca P-sinefrina provoaca un efect termogenic prin cresterea ratei metabolice in repaus la om, fara un impact negativ asupra ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale, care apare prin activarea receptorilor andrenergici beta-1 si beta-2.

3. Activatori ai dopaminei: Tirozina si L-Dopa (de la Mucuna pruriens)

Consumul precursorilor de dopamina tirozina si L-dopa mareste productia si functia dopaminei. Neurotransmitatorul dopamina regleaza neuronii care initiaza procesul termogenic. De fapt, s-a constatat o crestere a consumului de energie la subiectii carora li s-a adiministrat dopamina prin perfuzii intr-o maniera dependenta de doza, unde niveluri mai ridicate de dopamina au crescut cantitatea de energie arsa. Prin urmare, capacitatea tirozinei si L-Dopa de a creste nivelele de dopamina ar trebui sa produca un efect termogenic robust, care va sustine o pierdere considerabila de grasime.

4. Acidul ursolic mareste nivelurile BAT pentru o termogeneza imbunatatita

O alta abordare care exploateaza potentialul termogen al grasimii brune implica cresterea cantitatii de grasime bruna din organism. Un compus gasit in multe fructe si ierburi, cunoscut sub numele de acid ursolic, s-a dovedit recent ca poate creste nivelul de grasime bruna. S-a demonstrat de asemenea ca acidul ursolic creste expresia genei UCP-1, crescand in mod eficient capacitatea termogenica a grasimilor brune. Aceasta actiune dubla confera acidului ursolic capacitatea unica de a creste atat activitatea cat si cantitatea de grasime bruna, oferindu-i o capacitate extraordinara de crestere a energiei arse.

5. Acizii biliari activeaza termogeneza prin stimularea activitatii hormonilor tiroidieni

Acizii biliari in mod obisnuit emulsioneaza grasimea pentru o digestie mai buna. Utilizarea acizilor biliari ca supliment creste rezistenta la ingrasarea indusa de dieta prin reglarea functiei hormonilor tiroidieni, care stimuleaza termogeneza in grasimea bruna. Mai exact, acizii biliari au capacitatea de a se lega de receptorul TGR-5 incorporat in membrana celulara a grasimii bruna. Interactiunea dintre acizii biliari si receptorul TGR-5 mareste expresia enzimei deiodinaza, care intermediaza producerea hormonului tiroidian activ triiodotironina sau T3. T3 mai are ca rezultat stimularea productiei UCP-1, care imbunatateste termogeneza grasimilor brune.

6-7. Kaempferol si Oleuropein – polifenoli care imbunatatesc functia tiroidei si arderea grasimilor

O mare varietate de compusi polifenolici sporesc, de asemenea, arderea grasimilor. Unul dintre cei mai puternici astfel de polifenoli este oleuropeina, un polifenol gasit in uleiul de masline extra virgin, care poate spori secretia de noradrenalina si poate creste UCP-1 in grasimea bruna, declansand termogeneza. 

Un alt polifenol cu proprietati termogene remarcabile, izolat din diferite surse cum ar fi ceaiul, broccoli si grapefruit, este kaempferol. Acest compus activeaza in mod unic procesul de termogeneza in celulele musculare. Toate celulele au capacitatea de a arde grasimea si de a consuma energie prin termogeneza. Kaempferol stimuleaza, de asemenea, producerea de hormoni tiroidieni, care stimuleaza termogeneza in grasimea bruna, dand kaempferolului capacitatea neobisnuita de a activa termogeneza in diferite tipuri de celule din organism, ceea ce contribuie, cu siguranta, la capacitatea sa mare de a arde grasime.

8. Condimente: Capsaicina, Piperina, Ghimbir (Gingerols), Scortisoara (Cinnamaldehyde)

Capsaicina este compusul gasit in ardeiul iute, care il face picant. Capsaicina se leaga direct si activeaza receptorul TRPV1 in cavitatea orala – care elibereaza noradrenalina, stimuland termogeneza in grasimea bruna. Mai multe studii au aratat ca o singura doza de capsaicina poate activa termogeneza grasimilor brune in timp ce ingestia pe termen mai lung, de aproximativ sase saptamani, a marit termogeneza in grasimea bruna, rezultand in slabire. Interesant, acest studiu de sase saptamani a aratat, de asemenea, ca activitatea termogenica in grasimea bruna a contribuit semnificativ la pierderea de tesut adipos la persoanele care au avut o cantitate extrem de scazuta de grasime bruna inainte de inceperea studiului, ceea ce sugereaza ca aportul de capsaicina pe termen lung poate sa creasca cantitatea de grasime bruna din organism.

Celelalte trei condimente – piperina, compusul picant din piperul negru; cinnamaldehida, ingredientul care da aroma scortisoarei; si gingerol, constituentul activ in ghimbir – determina de asemenea arderea grasimilor. Ca si capsaicina, piperina si gingerolul activeaza receptorul TRPV1, in timp ce cinamaldehida activeaza receptorul TRPA1, un membru din familia de receptori TRPV1. Activarea acestei familii de receptori declanseaza un cost termogenic de energie intr-o maniera similara cu cea a capsaicinoidelor care in cele din urma duc la scaderea grasimii corporale. Pentru cele mai bune rezultate, luati suplimente cu eliberare rapida de capsaicina. Capsaicina cu eliberare lenta sau intarzaiata poate sa nu fie la fel de eficienta, deoarece acestea ocoleste receptorii TRPV1 din stomac si din tractul gastro-intestinal superior.

9. Forskolin (de la Coleus forskohlii)

Forskolin este o substanta chimica gasita in planta indiana coleus care activeaza enzima adenilil ciclaza din grasimea bruna, rezultand un nivel mai mare al AMP ciclic (cAMP). Nivele crescute de cAMP in celulele de grasime bruna apar, de asemenea, atunci cand noradrenalina se leaga de receptorul beta-adrenergic, declansand termogeneza. Prin urmare, capacitatea forskolinului de a creste nivelele de cAMP in grasimea bruna creste si termogeneza. De fapt, s-a raportat ca hamsterii si sobolanii carora li sa administrat forskolin au crescut consumul de oxigen si activitatea termogenica a grasimilor brune. In plus, forskolinul nu interactioneaza cu receptorii beta din celulele de grasime bruna, cum ar fi noradrenalina, ceea ce indica faptul ca forskolinul ar putea avea un efect sinergetic asupra termogenezei atunci cand este luat impreuna cu alti compusi termogeni care declanseaza eliberarea noradrenalinei.

10. Melatonina

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineala din creier care regleaza ciclul de somn / trezire, ajutand cand ai probleme cu somnul. Melatonina este de asemenea implicata in metabolismul energetic si controlul greutatii corporale. Multe studii arata ca melatonina reduce greutatea corporala si grasimea abdominala fara a manca mai putin sau creste activitatea fizica. Este posibil ca melatonina sa faca astea prin activarea termogenezei in grasimea bruna, ceea ce creste consumul de energie si, prin urmare, arderea de grasimi.



Referinte
 


Yoneshiro T, Aita S, et al. Brown adipose tissue, whole-body energy expenditure, and thermogenesis in healthy adult men. Obesity (Silver Spring) 2011;19, 13-16.
Dulloo AG, Geissler CA, et al. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr 1989;49, 44-50.
Nelson BC, Putzbach K, et al. Mass spectrometric determination of the predominant adrenergic protoalkaloids in bitter orange (Citrus aurantium). J Agric Food Chem 2007;55, 9769-9775.
Shannon JR, Gottesdiener K, et al. Acute effect of ephedrine on 24-h energy balance. Clin Sci (Lond) 1999;96, 483-491.
Stohs SJ, Preuss HG, et al. Effects of p-synephrine alone and in combination with selected bioflavonoids on resting metabolism, blood pressure, heart rate and self-reported mood changes. Int J Med Sci 2015;8, 295-301.
Hull KM and Maher TJ. Effects of L-tyrosine on mixed-acting sympathomimetic-induced pressor actions. Pharmacol Biochem Behav 1992;43, 1047-1052.
Tharakan B, Dhanasekaran M, et al. Anti-Parkinson botanical Mucuna pruriens prevents levodopa induced plasmid and genomic DNA damage. Phytother Res 2007;21, 1124-1126.
Katzenschlager R, Evans A, et al. Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: a double blind clinical and pharmacological study. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2004;75, 1672-1677.
Ruttimann Y, Schutz Y, et al. Thermogenic and metabolic effects of dopamine in healthy men. Crit Care Med 1991;19, 1030-1036.
Kunkel SD, Elmore CJ, et al. Ursolic acid increases skeletal muscle and brown fat and decreases diet-induced obesity, glucose intolerance and fatty liver disease. PLoS One 2012;7, e39332.
Watanabe M, Houten SM, et al. Bile acids induce energy expenditure by promoting intracellular thyroid hormone activation. Nature 2006;439, 484-489.
Oi-Kano Y, Kawada T, et al. Oleuropein, a phenolic compound in extra virgin olive oil, increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2008;54, 363-370.
da-Silva WS, Harney JW, et al. The small polyphenolic molecule kaempferol increases cellular energy expenditure and thyroid hormone activation. Diabetes 2007;56, 767-776.
Yoneshiro T, Aita S, et al. Nonpungent capsaicin analogs (capsinoids) increase energy expenditure through the activation of brown adipose tissue in humans. Am J Clin Nutr 2012;95, 845-850.
Saito M and Yoneshiro T. Capsinoids and related food ingredients activating brown fat thermogenesis and reducing body fat in humans. Curr Opin Lipidol 2013;24, 71-77.
Yoneshiro T, Aita S, et al. Recruited brown adipose tissue as an antiobesity agent in humans. J Clin Invest 2013;123, 3404-3408.
Yoneshiro T and Saito M. Transient receptor potential activated brown fat thermogenesis as a target of food ingredients for obesity management. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2013;16, 625-631.
McNamara FN, Randall A and Gunthorpe MJ. Effects of piperine, the pungent component of black pepper, at the human vanilloid receptor (TRPV1). Br J Pharmacol 2005;144, 781-790.
Scarpace PJ and Matheny M. Thermogenesis in brown adipose tissue with age: post-receptor activation by forskolin. Pflugers Arch 1996;431, 388-394.
Zhao J, Cannon B and Nedergaard J. alpha1-Adrenergic stimulation potentiates the thermogenic action of beta3-adrenoreceptor-generated cAMP in brown fat cells. J Biol Chem 1997;272, 32847-32856.
Wolden-Hanson T, Mitton DR, et al. Daily melatonin administration to middle-aged male rats suppresses body weight, intraabdominal adiposity, and plasma leptin and insulin independent of food intake and total body fat. Endocrinology 2000;141, 487-497.
Tan DX, Manchester LC, et al. Significance and application of melatonin in the regulation of brown adipose tissue metabolism: relation to human obesity. Obes Rev 2011;12, 167-188.


 



Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *