Ce se intampla cand mananci mult

Ce se intampla cand mananci mult



Pocresofobie. Frica de a te ingrasa. Si este raspandita din plin in randul celor care se preocupa de sanatate si se afla in preajma unor mancaruri apetinsate, dar deloc de dieta. Daca se ating de astfel de mancare sau mananca mai mult decat de obicei, fug in fata unei oglinzi si se uita daca s-au ingrasat. 

Dar, sa mananci prea mult sau prea prost la o singura masa, nu te va ingrasa! Chiar daca masa respectiva este extrem de…porceasca! 

Ingrasarea

Cercetatorii au hranit barbati sanatosi cu o singura masa compusa din paine, gem si suc de fructe, in total 479 grame de carbohidrati (1916 calorii), 8 grame de grasimi (72 calorii) si un gram de proteine. Apoi li s-a urmarit raspunsul metabolic timp de 10 ore. 

Marea parte a carbohidratilor a fost transformata in glicogen (346 grame), pe cand celelalte 133 de grame au fost arse pentru combustibil. O parte din carbohidrati au fost convertiti in grasime printr-un proces numit novolipogeneza, dar doar doua grame! 

Dar, in urmatoarele 10 ore subiectii au ars 17 grame de grasime, adica cu 7 grame mai multa grasime decat a continut masa si decat a produs corpul prin novolipogeneza. Asa ca supraconsumul alimentar a dus la zero acumulare de grasime! 

Un alt studiu a pompat carbohidrati in subiecti timp de mai multe zile. Barbati tineri si sanatosi au consumat 150% din necesarul caloric zilnic timp de 5 zile la rand, dar cele 50 de procente in plus au provenit doar din carbohidrati (684 g carbohidrati sau 2736 calorii in plus pe zi). 

Cantitatea de grasime produsa prin novolipogeneza a fost de 10 ori mai mare decat daca subiectii ar fi avut o dieta de mentinere, dar tot a fost de doar 5 grame pe zi. 

Asa ca 5 zile de porceala au dus la crearea a 25 de grame de grasime. Este o cantitate extrem de mica. 

De ce este ingrasarea de la o masa bogata atat de neglijabila? 

Dupa o masa bogata iei in greutate, dar aceasta nu este grasime, sau nu este prea multa grasime. Mai ales daca este vorba de cate o astfel de masa din cand in cand, sau pentru o perioada limitata de timp, precum o vacanta de o saptamana. 

In termeni concreti, te-ai putea ingrasa cu 500 g grasime daca mananci 500-1000 calorii in plus pe zi timp de o saptamana, dar nu si daca mananci 500-1000 calorii in plus la o singura masa. Exista o limita pentru cata mancare poate converti corpul in grasime, la o singura masa. 

Cand mananci mult, mare parte din calorii sunt stocate ca glicogen muscular si in ficat, iar alaturi de fiecare gram de glicogen vin si 3 grame de apa. Cantitatea de glicogen stocata difera mult de la un individ la altul si este foarte mare la cei care ridica greutati mari, la altleti sau la cei cu muschi, la modul general, mai ales daca muschii au fost lucrati intens in acea zi (golindu-se din rezervele de glicogen). 

Apoi este efectul mancarii in sine asupra coprului. Mananca ceva si temperatura corpului creste pe masura ce digera mancarea (termogeneza indusa de dieta). Proteinele sunt cele mai costisitoare in aceasta privinta, iar grasimea cea mai putin costisitoare. 

O parte din mancare este arsa si prin activitatea fizica de zi cu zi cu exceptia celei sportive, adica tot ce faci in afara antrenamentelor si energiei arse pentru a supravieitui – lucruri precum mers, scris, munci casnice, etc. 

Restul de greutate castigata este influentata mult de cantitatea de apa si sodiu din mancare, ambele afectand volumul sangelui, si apoi greutatea in sine a mancarii care trece prin tractul digestiv. Aceasta greutate este trecatoare, fata de grasimea acumulata care este mai greu de ars!



Referinte

KJ Acheson, et al. Glycogen synthesis versus lipogenesis after a 500 gram carbohydrate meal in man,” Metabolism, 1982, Dec 31 (12):1234-40.
Jim Schwarz, et al. „Short-term alterations in carbohydrate energy intake in humans. Striking effects on hepatic glucose production, de novo lipogenesis, lipolysis, and whole-body fuel selection,” J Clin Invest 1995, Dec;96(6):2735-43.
Alex Leaf, „Can one binge make you fat?”, Examine.
Alex Leaf and Jose Antonio, „The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition – A Narrative Review,” Int J Exerc Sci, 2017, 10(8).


 



Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *