Cel mai mare mit ketogenic

Cel mai mare mit ketogenicCaloriile nu conteaza la dietele ketogenice

GRESIT! Aportul caloric peste nivelul de mentinere va duce la ingrasare. Unul din cele mai mari mituri legate de dietele ketogenice este ca nu conteaza cate calorii mananci, atata timp cat nu ai aport de carbohidrati. 

Asta vine din teoria care leaga insulina de ingrasare:

Carbohidratii duc la secretia de insulina. Insulina (un hormon de stocare) stocheaza carbohidratii sub forma de grasime.
Daca elimini carbohidratii opresti stocarea de grasimi indiferent cate calorii mananci. 
Devii o masinarie de ars grasimi! 

Este adevarat ca a intra in ketoza duce la arderea mai multor grasimi. Carbohidratii si grasimile sunt principalele surse de energie pentru muschi cand faci exercitii fizice. Daca elimini carbohidratii, pana la urma corpul n-are de ales si utilizeaza grasimile ca sursa principala de energie. Oxidare mai mare a grasimilor, nu?

Dar exista o diferenta in oxidarea grasimilor si scaderea in masa grasa, care poate avea loc doar in deficit caloric. Daca consumi un exces de calorii din grasimi, corpul face cu ele ce face si cu caloriile din carbohidrati: le stocheaza! 

Motivul penru care dietele ketogenice functioneaza bine pentru unii este ca, cresc satietatea. Asta ii face sa manance in mod natural mai putine calorii, ceea ce duce la slabire, chiar daca cel aflat la dieta nu numara caloriile mancate. 

Doar un deficit energetic

Dietele ketogenice vor functiona pentru slabire la fel ca orice alta dieta de slabire – prin crearea unui deficit caloric. Nu poti manca cat vrei daca urmezi o dieta ketogenica si tot sa slabesti, doar pentru ca elimini o sursa de macronutrienti. 

Din datele de pana acum, se pare ca dietele ketogenice cresc mai mult gradul de satietate decat alte diete, ceea ce te va ajuta sa te tii mai usor de dieta si astfel iti vei reduce in mod natural caloriile mancate. Dar, cand caloriile si proteinele sunt egale, nu exista un avantaj semnificativ pentru slabire. 

Pe de alta parte, dieta ketogenica nu este prea buna pentru cresterea masei musculare! Referinte

Alan A. Aragon, et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition, Journal of the International Society of Sports Nutritionvolume 14, Article number: 16 (2017)
Vargas S, et al. Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial, J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jul 9;15(1):31. doi: 10.1186/s12970-018-0236-9.
Wesley C. Kephart, et al. The Three-Month Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition, Blood Parameters, and Performance Metrics in CrossFit Trainees: A Pilot Study. Sports (Basel). 2018, doi: 10.3390/sports6010001


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *