Imunizare impotriva ingrasarii – www.steroizi.ro

Imunizare impotriva ingrasariiMicrobiomul si ingrasarea

Este din ce in ce mai clar ca bacteriile din intestine joaca un rol foarte mare nu numai pentru sanatatea noastra, dar si pentru felul cum gandim. Ai putea spune ca esti doar o marioneta in mana bacteriilor intestinale. 

Bacteriile din intestine afecteaza nivelurile de zahar din sange si felul cum le gestionezi, cum raspunzi la hormonii care provoaca foame, si chiar cum depozitezi grasimea. 

Din fericire nu suntem la degetul lor mic. Putem relua controlul prin manipularea numarului diferitelor specii care ne populeaza intestinele. Si astfel poti influenta nivelurile de grasime corporala. 

Studii recente au validat aceasta idee. Mai exact, putem preveni acumularea de grasime noua si putem usura dietele de slabire prin reducera populatiei – scaderea anumitor tipuri de bacterii si cresterea altora. 

Iar acest protocol de prevenire a ingrasarii este simplu, presupune doar a consuma un pic dintr-un anumit fel de fibra alimentara, zi de zi. 

Studiul

Cercetatori danezi au descoperit ca raportul dintre diferitele tipuri de bacterii fac diferenta cat de eficienta este o dieta de slabire. Au analizat nivelurile de bacterii Prevotella si Bacteroides din fecalele a 62 de persoane obeze. 

Apoi au repartizat subiectii fie intr-un grup cu o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale, si una mai in linie cu dieta tipica daneza moderna. Dupa 26 de saptamani, cei cu dieta bogata in fibre alimentare aveau mai putine bacterii Bacteroides si mai multe Prevotella. Ca urmare au slabit in medie 5 kg de grasime, cu 1,5 kg mai mult decat celalalt grup.

O alta perspectiva, alt studiu

Alt studiu, canadian de data asta, s-a concentrat tot pe schimbarea proportiilor dintre tulpinile de bacterii. Acesta a crescut numarul bacteriilor Bifidobacterium, nu Prevotella, dar tot in detrimentul Bacteroides.

In loc sa puna subeictii la dieta, le-au suplimentat dieta curenta cu un anumit tip de fibra alimentara prebiotica – inulina! Intai subiectii au primit cate 4 grame pe zi dar dupa doua saptamani s-a crescut la 8 grame de inulina pe zi. Un grup de control a primit 3,3 grame de maltodextrina pe zi (echivalentul caloric a 8 grame de inulina). 

Grupul care a luat inulina a inregistrat o scadere mare a bacteriilor Bacteroides, ceea ce a dus la stoparea dezvoltarii unor noi celule de grasime. Grupul cu maltodextrina a continuat sa se ingrase. 

Diferenta dintre cele doua studii este ca cel danez a implicat o dieta de slabire pe cand cel canadian nu a avut o dieta anume, doar a adaugat inulina. 

In studiul danez a avut loc si slabirea subiectilor ca urmare a dietei, pe cand in studiul canadian subiectii doar nu s-au mai ingrasat. 

Ce sa faci cu aceste informatii

Chiar daca nu tii o dieta de slabire, dar mai ales daca tii, este o idee buna sa mentii un raport favorabil bacteriilor Prevotella sau Bifidobacterium fata de Bacteroides. Poti face asta in mai multe feluri. Prin dieta mancand alimente bogate in inulina precum sparanghel, praz, ceapa, etc. 

Sau poti alegea calea mai usoara si sa te suplimenetzi cu inulina, pe care o poti adauga in shakeuri sau diferite retete. Incepi de la 2-3 grame pe zi si urca spre 8 grame!Referinte

Hjorth, MF, et al, „Pre-treatment microbial Prevotella-to-Bacteroides ratio, determines body fat loss success during a 6-month randomized controlled diet intervention.” International Journal of Obesity, 8 September, 2017.
Nicolucci, A. et al, „Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity.” Gastroenterology, September, 2017, Volume 153, Issue 3, Pages 711–722.

 


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *