Alimente cu calorii negative: mit sau realitate?

Alimente cu calorii negative mit sau realitate



Putina anatomie a digestiei

Cand mancam, doar o parte din caloriile ingerate sunt disponibile corpului pentru a fi arse pentru energie, sau pentru a fi stocate. Asta pentru ca unele din calorii sunt pierdute in procesul de digestie. De exemplu, sa zicem ca mananci ceva ce contine 100 de calorii formate din carbohidrati, grasimi si proteine. In timpul absortiei intestinale, 80% din calorii sunt absorbite de corp si 20% sunt excretate (se poate intampla prin eliminarea fibrelor sau alimentelor partial digerate). Mai mult, procesele prin care corpul proceseaza mancarea, o digera si o absoarbe, consuma energie (efectul termic al alimentelor, care variaza in functie de ce macronutrienti contine). Sa zicem ca se ard 10 calorii pentru asta. Asa ca raman 70 de calorii pentru corp sa le utilizeze ca energie. 

Dar exista alimente care aduc in corp mai putine calorii decat necesarul pentru a fi digerate? 

Ce este un aliment cu calorii negative?

Ipoteza din spatele alimentelor cu calorii negative propune ca, anumite alimente, au mai putine calorii decat are nevoie corpul pentru a le digera si metaboliza. Teoretic, rezultatul este un aliment care creeaza un deficit caloric, asadar ajutand la slabire! 

Nu prea exista multe dovezi cum ca aceste alimente ar exista. Un studiu de mici dimensiuni a cercetat efectele telinei – de care se spune ca este alimentul suprem cu calorii negative datorita continutului caloric net foarte mic, de doar 16 calorii pe 100 g. Studiul a masurat rata metabolica bazala a 15 femei tinere (media varstei de 23 de ani), inainte si dupa consumul de telina. Din cele 16 calorii ale telinei doar 2,24 calorii au fost absorbite. 

Telina nu este un aliment cu calorii negative, dar fiind foarte bogata in apa si fibre alimentare, este un aliment de slabire perfect. 

Un alt studiu a mers mai departe si a analizat asa zisa dieta cu calorii negative, cu o dieta traditionala saraca in calorii. Dieta cu calorii negative sustine ca este compusa din alimente care creeaza un deficit caloric. Studiul a durat 3 luni si a cuprins 37 de barbati obezi sau supraponderali. Cele doua grupuri au consumat acelasi numar de calorii pe zi. La final nu au existat diferente notabile intre cele doua grupuri. Asta a dus la concluzia ca alimentele cu calorii negative nu au aplicatii sau semnificatii externe. 

Suplimente cu calorii negative?

Unii compusi din alimente iti pot creste metabolismul; unele exemple sunt sinefrina si naringenina din grapefruit sau higenamina din fructul nandina. Este posibil ca acesti compusi bioactivi sa cresca atat de mult rata metabolia incat sa creeze un deficit? 

Realitatea este ca aceste suplimente cresc metabolismul, precum cafeina, dar cresterea este de regula neglijabila. Un supliment care te ajuta sa arzi 10 calorii in plus nu va avea un impact semnificativ in incercarea ta de a slabi. 

O exceptie este DNP. Nu este un ingredient natural, este sintetic si poate creste foarte mult rata metabolica. Creeaza o „scurgere” in caile energetice ale corpului, asa ca orice faci, de la a respira pana la a urca pe scari, arde mai multe calorii. Dar, acest compus nu poate fi vandut legal pentru ca dozele eficiente si cele LETALE sunt foarte apropiate, si variaza intre indivizi. In plus, are si multe alte efecte nocive. Dozele eficiente variind, ce este in regula pentru prietenul tau pentru tine poate fi letal. Este ca si cum ai juca ruleta ruseasca! DNP este folosit ilicit in randul culturistilor si este o substanta controlata si ilegal de vandut! 

Concluzii

Conceptul de alimente cu calorii negative nu este sustinut de stiinta! Efectul termic al mancarii este strans legat de continutul lor de macronutrienti, cu cat mai multe calorii contine, cu atat se ard mai multe pentru a il digera. Dar indiferent de cat de putine calorii contine un aliment, este imposibil sa fie arse mai multe pentru digestie decat alimentul in sine. 

Alimentele despre care se spune ca au calorii negative au beneficiul de a fi bogate in apa si fibre (telina, rosii, salate verzi, etc.). Aceste alimente sunt mai satioase, ceea ce te poate face sa mananci mai putin. Astfel iti va fi mai usor sa urmezi o dieta cu deficit caloric si sa slabesti. 



Referinte

Dhingra D, et al. Dietary fibre in foods: a review. J Food Sci Technol. (2012)
Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. (2008)
de Jonge L, Bray GA. The thermic effect of food and obesity: a critical review. Obes Res. (1997)
Clegg ME and Cooper C. Exploring the myth: Does eating celery result in a negative energy balance?. Proc Nutr Soc. (2012)
Rezaeipour M, Apanasenko GL, Nychyporuk VI. Investigating the effects of negative-calorie diet compared with low-calorie diet under exercise conditions on weight loss and lipid profile in overweight/obese middle-aged and older men. Turk J Med Sci. (2014)
Holt SH, et al. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. (1995)

 


Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *