Nu fa asta cand vrei sa slabesti

Nu fa asta cand vrei sa slabestiMananca mai putin si misca-te mai mult, ti se spune cand vrei sa slabesti. Si este corect in mare parte, dar mult mai nuantat de atat! 

De exemplu, daca te misti mai mult si mananci mai putin, asa cum esti indemnat, dar pierzi multa masa musculara alaturi de grasime, si ramai cu un metabolism incetinit si in cele din urma te ingrasi la loc…a functionat cu adevarat planul tau?

De regula, pierderea de masa musculara cand vrei sa slabesti este cauzata de reducerea prea mare a caloriilor, un consum prea mic de proteine si lipsa antrenamentelor cu greutati. 

Desigur, tu stii sa procedezi mai bine de atat, asa ca nu e nicio problema. Dar mai exista ceva care poate sa aibe aceleasi efecte: lipsa somnului! 

Studiul

Cercetatorii au recrutat un grup de barbati si femei supraponderali si i-a pus pe aceeasi dieta hipocalorica si sa doarma timp de doua saptamani intr-un laborator special. 

Un grup a fost pus sa doarma 8,5 ore pe noapte, iar alt grup a dormit doar 5,5 ore pe noapte. 

S-a masurat slabirea, masa slaba, schimbarile metabolice, arderea caloriilor, foamea si concentratia hormonilor metabolici pe 24 de ore. 

Rezultatele

Ambele grupuri au pierdut cam aceeasi greutate pe cantar. Si amble grupuri au pierdut si masa musculara si grasime, dieta fiind destul de severa, un deficit de 700 de calorii pe zi. 

Dar, cei care au dormit doar 5,5 ore pe noapte:


Au pierdut mai multa masa musculara si mai putina grasime.
Au avut o foame mai pronuntata decat cei care au dormit 8,5 ore pe noapte. 


Cei care au dormit 8,5 ore de noapte:


Au pierdut mai multa masa grasa si au retinut mai multa masa musculara, cu un nivel de foame mai mic. 


S-a concluzionat ca lipsa somnului poate compromite efectele dietelor restrictive caloric. Lipsa somnului in sine poate avea efecte catabolice similare cu malnutritia.

Ce inseamna toate astea pentru tine

Celor din experiment le-ar fi mers mai bine daca ar fi ridicat greutati si ar fi mancat suficiente proteine. Si 700 de claorii sub mentinere este destul de sever. 300-500 calorii ar fi fost mai intelept. 

Dar de retniut este ca lipsa somnului iti consuma masa musculara si te ingrasa! Asa ca orice dieta ai folosi, nu o sa functioneze prea bine daca sari peste somn! Asa ca fa o prioritate din somn, si incearca sa dormi undeva la 8 ore pe noapte! Referinte

Nedeltcheva, et al. „Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity.” Annals of Internal Medicine, 2010. 10.1059/0003-4819-153-7-201010050-00006


 Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *