Sunt exercitiile fizice utile pentru slabire?

Sunt exercitiile fizice utile pentru slabire?Exercitiile fizice pot fi frustrante uneori. Cand cineva se hotaraste sa slabeasca incepe prin a face sport, de regula exercitii cardiovasculare. Si chiar daca pot ajunge sa isi toceasca talpile adidasilor de alergare, tot nu reusesc sa slabeasca asa cum vor. Acelasi lucru a fost notat de stiinta in numeroase studii. 

Cand faci sport cateva saptamani sau luni – chiar si exercitii viguroase precum HIIT – slabesti mult mai putin decat te-ai astepta, uneori chiar deloc. 

Un studiu publicat in jurnalul stiintific „Obesity Reviews ” a descoperit ca cei care au urmat un program cardio de slabire (fie moderat ca intensitate, fi de mare intensitate) au dat jos in medie 900 grame de grasime dupa 12 saptamani. Asta inseamna 90 de grame pe saptamana, o cantitate atat de mica incat este greu si de masurat. 

Si mai revelatoare sunt rezultatele dintr-o recenzie publicata de Universitatea Queen. Dupa ce au revizuit 31 de studii pe aceatsa tema, au observat ca rezultatele in privinta slabirii erau din ce in ce mai proaste pe masura ce durata exercitiilor fizice crestea – cei care au urmat un program de exercitii fizice pentru cateva luni la rand au slabit doar 3,1 kg, in medie, iar cei la care planul de exercitii fizice a durat mai mult de 6 luni, nu au mai slabit mai nimic in plus.

Ca urmare, multi doctori si experti in fitness au declarat ca exercitiile fizice pentru slabire sunt precum ai incerca sa scoti apa dintr-o barca cu o sita – o activitate inutila! 

Sau cel putin, metoda clasica de a face sport este gresita. Daca le platesti lor anumite sume exorbitante te invata cum sa faci sport, sa mananci ce vrei si sa slabesti (a se citi cu sarcasm)…dar divaghez!

Toata retorica anti-exercitii fizice are un punct slab foarte evident. Niciuna din cercetarile pe aceasta tema nu a controlat aportul caloric al participantilor. 

Ce crezi ca se intampla cand pui persoane surpaponderale sa faca un program de antrenament intens, fara a te ocupa si de partea nutritionala si de stil de viata? Ard mai multe calorii cand fac sport – uimitor, stiu – dar asta le creste apetitul si mananca mai mult decat o faceau inainte – si mai uimitor, din nou…stiu! 

Acest raspuns de compensare calorica asociat cu exercitile fizice este natural, sanatos si normal…si chiar necesar penru a mentine un metabolism sanatos. Daca nu am deveni mai infometati dupa efort intens, specia umana ar fi murit de foame cu mult timp in urma!

Adevarul este ca desi aceasta reactie a corpului nu o putem controla (apetitul va creste), cum reactionam la ea este total sub controlul nostru. Si mai adevarat, daca ai o dieta bogata in proteine si plante, efectul de crestere al apetitului dupa efortul fizic va fi mult diminuat.

Chiar daca exercitile fizice singure nu te asigura ca o sa slabesti, lucrurile se schimba cand faci efortul fizic potrivit si mananci corect! Daca cele doua componente sunt in armonie, slabesti eficient si rapid si fara chin!

Care este principala forma de efort fizic cu care sa incepi (sau sa o prioritizezi) cand vrei sa slabesti? Cardio, desigur! NU! Antrenamentele cu greutati! Si acestea pot fi completate (sau nu) cu cardio, in functie de ce fel de antrenamente cu greutati faci. 

Morala acestui articol este ca simpla adaugare de exercitii fizice (in special cardiovasculare) nu va duce la slabire, pentru ca vei compensa prin mancare. Este nevoie si de controlul caloriilor; aceste doua componente merg mana in mana!Referinte

R, R., & I, J. (2001). Physical activity, total and regional obesity: dose-response considerations. Medicine and Science in Sports and Exercise, 33(6 Suppl). https://doi.org/10.1097/00005768-200106001-00023
SE, K., NA, J., GI, M., & JS, C. (2017). A systematic review and meta-analysis of interval training versus moderate-intensity continuous training on body adiposity. Obesity Reviews : An Official Journal of the International Association for the Study of Obesity, 18(8), 943–964. https://doi.org/10.1111/OBR.12536Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *