Inflamatiile: cauza din care mancam prea mult?

Inflamatiile: cauza din care mancam prea mult?Sa te ingrasi creste inflamatiile sistemice, ducand la o multime de probleme de sanatate. Si mai rau de atat, creeaza un cerc vicios al ingrasarii: inflamatiile cronice fac ca totul sa aibe gust neplacut, mai putin alimentele junk food. 

Am mai vorbim de alimentele hiperpalatabile- alimente foarte procesate care activeaza sistemul de recompensare al creierului. Aceste alimente sunt atent „construite” din zahar, grasimi si sare. Fiecare ingredient in sine nu are mare infleunta asupra ta, dar impreuna, in proportiile corecte, creeaza o bucla de feedback negativ care duce la supraconsum alimentar. Declanseaza pofte alimentare, te face sa mananci prea mult si iti creeaza constant pofte de mai multa astfel de mancare.

Un nou studiu arata ca a manca constant alimente hiperpalatabile si in consecinta a te ingrasa, poate schimba si felul cum percepem gustul alimentelor. 

Studiul

Cercetatorii au luat o gramda de soareci de laborator si i-au ingrasat. Apoi le-au studiat micile papile gustative. Soarecii obezi aveau cu 25% mai putine papile gustative decat cei slabi. Cercetatorii au tras concluzia ca inflamatiile asociate cu ingrasarea reduc papilele gustative de pe limba.

Au notat: „…inflamatiile de grad scazut provocate de obezitate duc la scaderea numarului papilelor gustative de pe limba – si este ceea ce probabil provoaca degradarea gustului la persoanele obeze – prin dereglarea echilibrului intre regenerarea si moartea celulelor care alcatuiesc papilele gustative.

Papilele gustative umane (sau celulele senzoriale ale gustului) mor si se regenereaza rapid; media de viata a unei astfel de celule este de cateva saptamani. Dar daca continui sa te ingrasi regenerezi din ce in ce mai putine celule senzoriale ale gustului. 

Cum te afecteaza?

Vorbeste cu o persoana obeza si o sa iti spuna, in mod ironic, ca nu se mai bucura de mancare la fel de mult. Acum stim si de ce (cel putin partial): mai putine papile gustative scad intensitatea gustului mancarii.

Probabil de aceea cei supraponderali si obezi aleg alimente din ce in ce mai procesate si hiperpalatabile. Aceste alimente cu gustul exagerat de intens, pentru ei au gust aproape normal. O persoana cu niveluri mici de grasime gaseste ca o banana este dulce si o gogoasa cu glazura inecacios de dulce. O persoana obeza abia simte dulceata naturala din banana, iar gogoasa cu glazura este cea care ii poate satisface pofta de dulce. 

Poate deveni un drum alunecos si pentu cei nu foarte grasi care exagereaza cu mesele trisate – sau cineva la o dieta de acumulare care duce lucruile la extrem. Cu cat devii mai gars cu atat ai nevoie de mai mult dulce pentru a iti satisface pofta de dulce si iti este din ce in ce mai greu sa te bucuri de alimentele sanatoase. Si viceversa este valabila, pe masura ce slabesti iti maresti numarul de papile gustative si mancarea naturala ti se pare din ce in ce mai gustoasa.

Cei care urmeaza dieta „The Burn” au raportat efecte similare: dupa 28 de zile de dieta stricta, alimentele sanatoase pe care nu le prea inghiteau inainte devin deodata foarte gustoase. Asta face ca slabirea sa devina sustenabila si de durata. 

Multi biologisti care studiaza evolutia cred ca pofta de dulce exista pentru a te face sa iti placa lucruril dulci naturale, nu bomboanele procesate. Este logic. Daca nu ai avea un receptor al placerii pentru fructe, nu le-ai manca si nu ai beneficia de numeroasele lor beneficii date de nutrientii pe care le contin. Pofta de dulce este inradacinata in noi pentru a asigura varietate nutritionala. Dar acest mecanism a fost sabotat de prea mult zahar rafinat.

Fa mancarea sanatoasa din nou gustoasa

Parta intunecata a meselor trisate este ca cu cat ai mai multe, cu atat vei avea mai putina satisfactie de la mesele nutritive, sanatoase .Nu vei pierde 25% din papille gustative deodata, dar ti le vei reduce putin cate putin pe mesura ce acumuelzi grasime. Alimentele sanatoase incep sa devina si mai putin apetisante, ceea ce va creste gradul de disconfort al dietelor de slabire. 

Morala? NU TE INGRASA! Si nu deveni dependent de mesele trisate. Partea buna este ca intregul proces poate fi inversat printr-o dieta sanatoasa si integrala. Va trebui sa induri pana ce papilele gustative se regenereaza.Referinte

Kaufman A et al. Inflammation arising from obesity reduces taste bud abundance and inhibits renewal. PLoS Biol. 2018 Mar 20;16(3):e2001959. PubMed.


 Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *