Cum sa iti schimbi celulele grase pentru a ramane slab?

pastile de slabit



Multi nu vad grasimea astfel, dar este un organ din corpul uman. Nu are o locatie fixa precum inima, pancreasul, ficatul etc., dar actioneaza precum acestea in sensul ca are functii specifice. Una din aceste functii este stocarea de calorii, dar elibereaza si hormoni care controleaza metabolismul.

Totusi multi din noi ne-am dori sa tratam acest organ precum un apendice inflamat si sa il inlaturam chirurgical, pentru a putea umbla linistiti semi-dezbracati pentru restul vietii noastre! Dar adevarul este ca nu toate tipurile de grasime sunt rele! Da, unele sunt periculoase pentru sanatate si deloc estetice, dar exista si tipuri de grasimi altruiste, care canibalzieaza celelalte tipuri de grasimi din corp pentru a ne mentine supli!

Cheia este de a creste tipul de grasimi bune pentru a nu fi nevoie de diete prea severe. 

Principalele doua categorii de grasime din corp

Oamenii au graisme alba si grasime bruna! Ambele tipuri stocheaza energie, dar celulele de grasime alba contin fiecare o picatura de grasime, pe cand cele de grasime bruna contin fiecare multe picaturi de grasime. Grasimea bruna are si multe mitocondrii, care folosesc picaturile de grasime pentru a crea energie, si ca urmare a acestui proces, caldura! 

Ai ras vreodata in secret de un bebelus ca este gras, avand atat de multa grasime in jurul gatului si umerilor? Nu? Inseamna ca am eu un umor mai deformat…In fine, sa revenim! Exista un motiv pentru care bebelusii au atat de mult tesut in exces in acele zone. Este vorba de grasime bruna. Cum bebelusii nu au capacitatea de a tremura (si deci nu pot produce caldura in acest fel) cand le este frig, se bazeaza pe grasimea bruna plina de mitocondrii pentru a produce energie si a se incalzi. 

Se credea ca adultii pierd toata grasimea bruna pe masura ce inainteaza in varsta, dar acum se stie ca si noi adultii avem grasime bruna. Cata grasime bruna ai joaca un rol important in cat de gras sau slab esti! 

Asadar, grasimea bruna este buna! In privinta grasimii albe, verdictul este ceva mai complicat de dat!

Cele 4 tipuri de grasime alba

Pe langa stocarea de calorii, grasimea alba produce si hormoni precum adiponectina, care sensibilizeaza muschuii si ficatul la insulina. De asemenea controleaza apetitul, dand semnalele de satietate. Problema este ca daca acumulezi prea multa grasime alba, isi baga picioarele si inceteaza sa mai produca adiponectina

Ca sa fie si mai rau, celulele albe produc si estrogen atat la brabati cat si la femei, asa ca pe masura ce nivelurile de grasime cresc, la fel o fac si cele de estrogen. Un intreg dezastru!

Dar exista cateva subcategorii de grasime alba. Unele utile, altele doar iti strica aspectul fizic!

1) Grasimea alba subcutanata

Este tipul de grasime cu care lupta toata viata culturistii si tipii care viseza sa mearga fara tricou la festivalurile de vara! Este si grasimea de care te ciupeste medicul cand iti masoara procentele de grasime cu pliurile cutanate. Nu iti afecteaza negativ sanatatea si te poate chiar ajuta, in functie de localizarea sa. Iti poate afecta respectul de sine, dar asta este alta discutie! 

2) Grasimea de pe coapse si fund

Acest tip de grasime subcutanata apare mai ales la femei. Ceva grasime pe fund este de regula sexy si chiar necesara! Problemele apar cand incep sa se acumuleze cantitati mari, si corpul capata o forma de para. 

Chiar daca forma de para a corpului feminin este considerata in general neatragatoare de catre societatea noastra superficiala, exista dovezi ca femeile cu corpul sub forma de para sunt mai bine protejate impotriva bolilor metabolice, cel putin comparativ cu persoanele care au grasime in exces pe burta in loc de coapse si fund. Nu vreau sa spun ca un fund mare precum al lui Kim Kardashian o va face semi-nemuritoare. Doar ca este mai sanatoasa decat cineva cu aceeasi proportie de grasime in zona abdominala. 

Efectele protective sunt modeste, si dupa menopauza se cam pierd efectele benefice, pentru ca incep sa acumuleze grasimea in zona abdominala in loc de coapse si fund!

3) Grasimea viscerala

Este grasimea ingropata adanc in corp, in jurul organelor interne. Daca ai o talie si burta mari, cu siguranta ai si multa grasime viscerala. Chiar daca este necesara pentru Mos Craciun, prea multa grasime viscerala creste riscul de infarct si atac cerebral. Se pare ca acest tip de grasime are si un rol important in rezistenta la insulina si marirea riscului de diabet. 

4) Grasimea de pe abdomen

Acest tip de grasime este un hibrid – este si grasime viscerala si subcutanata. Unde se face tranzitionarea de la un tip la celalalt se poate spune doar cu o scanare cu computer tomograf. 

Nu este nevoie de astfel de proceduri, ci trebuie doar sa stii ca prea multa grasime pe burta – o talie mai mare de 101 cm la barbati si 89 cm la femei, creste riscul de diabet, infarct si atac cerebral. 

Grasimea abdominala este si locul de origine al leptinei, un alt hormon care controleaza metabolismul si apetitul. Dar, ca si in cazul adiponectinei, sistemul de leptina se da peste cap cand se acumuleaza prea multa grasime. 

pastile de slabit

Arde 300 de calorii in plus pe zi

Grasimea bruna arde picaturile stocate de grasime cu ajutorul mitocondriilor. De asemenea pare sa atrage moleculele de glucoza din sange pentru a le arde, protejand impotriva diabetului. 

Daca ai puta creste cantitatea de grasime bruna pe care o ai, i-ai putea spori activitatea celei pe care o ai deja sau ai putea face grasimea alba sa se comporte precum cea bruna, atunci ai putea arde cu pana la 300 de calorii in plus, zi de zi. Asta ar insemna sa slabesti semnificativ luna de luna fara sa faci nimic! 

Din fericire poti transforma grasimea alba in garsime bruna, sau cel putin sa o faci sa actioneze precum cea bruna. Exista multe feluri de a face asta; intai o sa ne uitam la cele mai putin practice, dar interesante!

1) Bai de gheata

Expunerea la frig creste activitatea grasimii brune. Intr-un studiu din 2012, cercetatorii au pus participantii sa stea trei ore in costume speciale care circulau apa racita la 18 grade Celsius. Voluntarii au ars 250 de calorii in plus, comparativ cu acelasi timp petrecut la temperatura camerei. 

Temepratura apei nu a fost suficient de scazuta pentru a produce tremurat (ceea ce arde calorii), doar suficient de scazuta pentru a face mitocondriile din celulele grase sa arda mai multe calorii. 

Poti folosi acest truct pentru a face grasimea alba sa se comporte precum cea bruna, fara costumul cu apa! Cercetatori japonezi au pus voluntarii sa stea 2 ore pe zi timp de 6 saptamani, in camere racite la 17 grade Celsius. La finalul studiului s-a constatat ca au ars 289 de calorii in plus pe zi.

Cum am spus, aceste metode sunt mai putin practice, dar daca nu te deranjeaza sa infrunti frigul cand ai ocazia, te poate ajuta sa arati mai bine!

2) Exercitii fizice

A face sport provoaca secretia unui hormon numit irisin, din muschi, care face grasimea alba sa actioneze precum cea bruna, concomitent cu sporirea activitatii grasimii brune pe care o ai.

3) Uleiul de masline

Exista o componenta in uleiul de masline care face grasimea alba sa actioneze precum cea bruna! Se numeste oleuropein. Acesta creste nivelurile de UCP1, o proteina de decuplare care face mitocondriile sa arda mai multa energie si sa emane mai multa caldura. Este acelasi mecanism pe care il are si substanta underground folosita in culturism, denumita DNP, dar fara efectul neplacut de a risca sa mori gatit de dinauntru in afara! 

4) Melatonina

Melatonina este suplimentul pe care il folosesc multi sa doarma mai bine. Se pare ca poate si sa stimuleze grasimea bruna. 

Prin simplul fapt de a iti face dormitorul mai intunecat inainte de culcare si a manca multe alimente bogate in melatonina, precum goji, migdale, cirese si visine si seminte de floarea soarelui, pot creste nivelurile de melatonina.

5) Albastrul afinelor

Cianidin 3-glucozid este un nutrient din afine, mure, fasole neagra si alte cateva fructe si legume. Este bine cunoscut pentru efectele anti-obezitate, dar multe din aceste efecte sunt atribuite cresterii sensibilitatii la insulina ale Cianidin 3-glucozid. 

Dar s-a descoperit si ca Cianidin 3-glucozid poate transforma celulele de grasime alba in celule de grasime bruna.

Poti manca alimente care contin Cianidin 3-glucozid sau poti lua suplimente cu Cianidin 3-glucozid.

Cum sa folosesti aceste informatii

Evident, sa iti cresti nivelurile de grasime alba si sa o faci mai activa te ajuta sa slabesti mai rapid si sa ramai asa! Pentru asta poti consuma mai mult ulei de masline, desi este putin practic sa consumi cantitati atat de mari pentru a face o diferenta notabila. Dar nu strica sa adaugi 2-4 linguri pe zi in dieta ta. 

Utilizeaza metode de crestere a melatoninei si ia suplimente cu Cianidin 3-glucozid, inainte de cea mai mare masa a zilei. 

Expunerea la frig, desi functioneaza, este cam peste mana in opinia mea! Dar, e viata ta, tu stii ce merita sa faci pentru a arata mai bine!



Referinte

Doheny K. The Truth About Fat. WebMD. July 13, 2009.
Jiménez-Aranda A et al. Melatonin induced browning of inguinal white adipose tissue in diabetic fatty Zucker rats. J Pineal Res. 2013 Nov;55(4):416-23. PubMed.
Moyer MW. Supercharging Brown Fat to Battle Obesity. Scientific American. July 15th, 2014.
Oi-kano Y. Oleuropein, a Phenolic Compound in Extra Virgin Olive Oil, Increases Uncoupling Protein 1 Content in Brown Adipose Tissue and Enhances Noradrenaline and Adrenaline Secretions in Rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2008 Oct;54(5):363-70. PubMed.
Rodriguez VM et al. Olive oil feeding up-regulates uncoupling protein genes in rat brown adipose tissue and skeletal muscle. Am J Clin Nutr. 2002 Feb;75(2):213-220. PubMed.
Matsukawa T et al. Increasing cAMP levels of preadipocytes by cyanidin-3-glucoside treatment induces the formation of beige phenotypes in 3T3-L1 adipocytes. J Nutr Biochem. 2017 Feb;40:77-85. PubMed 4.



Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *